Ons logo…

Niet iedereen vraagt het ons, maar af en toe willen klanten toch graag weten, waarom we een hagedis als logo gekozen hebben. Wij zien inderdaad een verband tussen deze schattige diertjes en het dagelijks werk van een auditor. Het opmerkelijke aan deze reptielgroep, die meer dan 5.000 soorten kent, is dat de hagedis over bijzondere zintuigen beschikt. Overigens bezit niet iedere hagedis alle kenmerken en in de redactie van de website www.17020-audit.nl zitten ook geen biologen, maar wij vonden sommige “uitrustingen” bij de hagedissen wel heel opmerkelijk. Onderstaand een korte toelichting:

3e oog

Veel hagedissensoorten beschikken over een derde oog. Dit oog ligt op de bovenkant van hun hoofd, in het midden. Dit oog is een aanvulling op de twee andere ogen. Het is niet zo goed opgebouwd als de twee “hoofd-ogen”, maar iets primitiever. Het derde oog bestaat uit cellen, die onder de huid liggen en die lichtgevoelig zijn. Het naderen van een vijand, bijvoorbeeld een roofvogel, wordt door middel van deze cellen opgemerkt, doordat de lichtinval verandert.

Kijken met gesloten oogleden

Weer andere hagedissen beschikken over beweeglijke oogleden, die doorzichtig zijn, net als een venster en zodoende als een bril fungeren. Deze hagedissen kunnen met gesloten oogleden zien.

Ruiken met de tong

Een hagedis proeft niet met zijn tong, maar kan ermee ruiken. Het regelmatige uitsteken van de tong dient ertoe, geurdeeltjes op te nemen en die worden door de geurreceptoren van het orgaan van Jacobson in het verhemelte geanalyseerd.

Uitstekende oren

Omdat de hagedissen zo goed bedeeld zijn, zou je kunnen denken, dat hagedissen misschien ten opzichte van hun gehoor iets missen, zoals het bij slangen het geval is. Maar dat is niet zo: hagedissen bezitten uitwendige ooropeningen en een goed ontwikkeld binnenoor. Ze kunnen geluiden goed waarnemen.

Trillingen waarnemen

Enkele hagedissen kunnen via hun longen horen. Met hun poten, start en romp nemen zij vibraties in de grond waar. Deze opgepikte vibraties worden naar de borstkas naar het binnenoor geleid.

Het zou ons niets verbazen, als wetenschappers in de toekomst nog meer over hagedissen en over hun zintuigen te weten komen.

Wij zien met de zintuiglijke waarnemingsmogelijkheden van een hagedis en het werk van een (interne) auditor een gelijkenis. De auditor, die tijdens een audit zo veel mogelijk relevante informatie moet verzamelen en signalen moet oppikken, is ook gebaat bij uitstekende waarnemingen. Hij of zij dient alert en scherp te zijn en situaties goed in te schatten.

ons-logo600 (FILEminimizer)